stres oxidativ
Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate.
Toate formele de viata pastreaza un mediu de reducere in interiorul celulelor. Acest mediu de reducere este conservat de o serie de enzime care au rolul de a mentine acest mediu de cu ajutorul unei actiuni constante a energiei metabolice.
Perturbarile care ar putea sa apara de la aceasta stare normala pot provoca reactii toxice concretizate in productia de peroxizi si radicali liberi, care vor afecta toate componentele celulare, inclusiv lipidele, proteinele si ADN-ul.
Se considera ca stresul oxidativ provoaca aparitia mai multor boli. Procesul a fost cuantificat prin masurarea nivelului de stres oxidativ ca urmare a starii de oxidare a unor molecule de mici dimensiuni numite glutadion. In mod normal, glutadionul protejeaza celulele de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este cauzat de compusii reactivi de oxigen, care includ si radicalii liberi. Daca o celula este expusa la mai multi compusi reactivi de oxigen, se poate degrada instantaneu. Consecinta este deteriorarea proteinelor, ADN-ului, lipidelor, dar si altor macromolecule din organism.