sindromul “calcai de atlet”
Aceste formatiuni apar ca niste proeminente osoase dezvoltate la marginea plantara anterioara a calcaneului.
Nu confunda pintenii calcaneeni cu fasciita plantara!
Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantara) se inflameaza si apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasa ce se formeaza pe calcaneu. In cazul fasciitei plantare, durerile apar pe marginea interna a piciorului, mai ales la primii pasi, dimineata, ce par a se ameliora dupa o perioada de incalzire. Netratate, durerile devin intolerabile.
In cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin. Nu pintenul in sine doare, ci compresiunea pe care acesta o exercita asupra unui mic nerv ce trece sub el. Circa 70% dintre pacientii cu fasciita plantara au un pinten osos care poate fi vazut la examenul radiologic. Cu toate acestea multi pacienti pot avea pinteni ososi si sa nu prezinte simptome de durere.
Organismul ca masura de precautie, reactioneaza atunci cand se produce o tensiune si o agresiune asupra lui. In acelasi mod, la nivelul piciorului, existenta unor ligamente tensionate, pot tractiona calcaiul. Pe masura ce se produce reparatia osoasa, se poate forma un osteofit pe fata plantara a calcaiului. Aceasta agresiune asupra calcaiului repetata in timp se regaseste la atleti, dansatori, supraponderali si la persoanele care poarta incaltari nepotrivite (ex: purtarea indelungata a pantofilor cu toc inalt de catre femei).
Care sunt simptomele?
Nu de fiecare data pintenii calcaneeni pot provoca simptome. Uneori acestia sunt descoperiti intamplator atunci cand se face o radiografie de rutina. Totusi, pintenii calcaneeni pot deteriora in timp tesuturile ducand in timp la dureri ale piciorului si la ruperea lor. Afectiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamatia articulatiilor), fasciita plantara, spondilita anchilozanta.
PRODUSE NATURALE PENTRU TRATAMENT SAU ADJUVANTE IN SINDROMUL "CALCAI DE ATLET":