menoragia (hipermenoree)
Menoragia (numita si hipermenoree) este termenul medical pentru cresterea abundentei si a duratei menstruatiei. Orice femeie de varsta reproductiva se confrunta cel putin o data cu aceasta problema, iar unele au menstruatii abundente in fiecare luna.
Ciclul menstrual nu are aceeasi durata la toate femeile. Durata normala a ciclului menstrual este de 28 zile, menstruatia dureaza 4-5 zile, iar cantitatea de sange pierdut este de 60 -250 mililitri (aproximativ 1 ceasca). Ciclul menstrual poate fi uneori neregulat, abundent sau dureros, dar este considerat tot normal.
Desi fluxul menstrual abundent este comun la femeile aflate in premenopauza, doar in cateva cazuri pierderea cantitatii de sange in timpul menstruatiei este indeajuns de insemnata pentru a fi considerata drept menoragie.
Cauzele menoragiei / hipermenoreei:
Exista unele afectiuni ce pot cauza menoragia. Cauzele des intalnite constau in:
Tulburari hormonale - Intr-un ciclu menstrual normal, echilibrul dintre hormonii feminini estrogen si progesteron regleaza ingrosarea mucoasei uterine (endometru), care este apoi eliminata in timpul menstruatiei. Daca se produce un dezechilibru hormonal, endometrul se ingroasa excesiv iar dezintegrarea sa este insotita de sangerari abundente.
Tulburarile hormonale se intalnesc cel mai adesea la adolescente si la femeile care se apropie de menopauza. Daca menoragia este provocata de un anumit dezechilibru hormonal, precum o afectiune a tiroidei, menstruatia abundenta poate fi controlata cu ajutorul terapiei hormonale.
Fibrom uterin
Tumorile benigne (necanceroase) dezvoltate la nivelul uterului apar la femeile de varsta fertila. Fibromul uterin poate fi o cauza a fluxului menstrual abundent sau prelungit.
Disfunctia ovarelor - Lipsa ovulatiei (anovulatie) poate fi o cauza a tulburarilor hormonale si poate avea drept rezultat menoragia.
Dispozitivele intrauterine (DIU) - Menoragia este un efect advers des intalnit al utilizarii unui dispozitiv intrauterin. Atunci cand DIU este cauza sangerarilor excesive, el trebuie inlocuit cu alta metoda contraceptiva.
Complicatii ale sarcinii - Sangerarile abundente care survin in timpul sarcinii sunt un semn al unui avort spontan. Daca sangerarea se produce in momentul obisnuit al menstruatiei, cauza nu este reprezentata de pierderea sarcinii.
Sarcina extrauterina – implantarea ovulului fertilizat in afara uterului, de obicei in unul din cele doua trompe uterine – poate fi o cauza a menoragiei.
Cancer - Rar, cancerul uterin, ovarian sau cervical poate provoca sangerari menstruale excesive.
Unele medicamente - Unele medicamente, antiinflamatorii sau anticoagulante (pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange) pot interveni in sangerarile menstruale excesive sau anormal de lungi.
Alte afectiuni - Unele boli si afectiuni (boala inflamatorie pelvina, afectiuni ale tiroidei, endometrioza, afectiuni hepatice sau renale) pot cauza menoragia.
Factorii de risc - Orice femeie de varsta reproductiva poate prezenta episoade de menoragie. Femeile tinere, la care ovulatia nu se produce in mod regulat sunt deosebit de predispuse la menoragie in intervalul dintre luna a 12-a si luna a 18-a care urmeaza primei menstruatii (menarha). Femeile care se apropie de menopauza se confrunta deseori cu tulburari hormonale ce pot cauza menoragia.
Un risc pronuntat se intalneste la femeile cu tulburari hemostatice.
PRODUSE NATURALE PENTRU TRATAMENT SAU ADJUVANTE IN MENORAGIE (HIPERMENOREE):